Android telepítése számítógépre

Pár napja jelent meg az Android-x86-os projekt keretein belül a 2.2-es Froyo verzió. Az alábbi leírásban egy részletes telepítőt olvashattok arról hogyan telepítsétek ti is a gépetekre és kerüljétek el azokat a buktatókat amibe én is belebotlottam :D
Miért is jó feltelepíteni ezt a gépünkre azon felül, hogy áldjuk a napot amikor a mobilunkra kitalálták ezt az op. rendszert :D
1. Szeretnéd a netbookodon lecserélni a winfost egy jóval gyorsabb rendszerre. Olyanra vágysz amivel a legszükségesebb teendőidet minden gond nélkül, gyorsan el tudod intézni.
2. Csak ki akarod próbálni a gépeden milyen is az Android rendszer.
Előre szólok, hogy x86-os környezetben nem tudsz mindent telepíteni az Android alá mivel a legtöbb program az ARM-es környezetet követeli meg, azaz nemhogy futni nem fog még feltelepülni sem :D
Próbáljuk meg az egyik legismertebb virtuális környezetben a Virtualboxban futtatni a zöld mat. Természetesen VMare alatt is gond nélkül fut.
Többen írták, hogy gondjuk volt 64bites környezetben, szerencsére nálam minden gond nélkül fut: i7-860, Windows 7 64bit

1: VirtualBox telepítése

Ez a művelet a legkönyebb része az egésznek. Ellátogatsz a Virtualbox lapjára és leszeded az op. rendszerednek megfelelő verziót. A telepítés menete leginkább a Next nyomogatásában merül ki. A telepítés során rövid időre megszakítja a hálózati kapcsolatot, úgyhogy ha épp töltenél valamit azt halaszd későbbre. A telepítés után érdemes még feltenni az extension packot is.
Miután elindítottad ez a képernyő fogad:
Fresh VirtualBox install
Frissen telepített VirtualBox

2: Android-x86 ISO letöltése

Következő lépcsőben leszeded a neked kellő Android-x86 ISO fájlt. Alapesetben ez a generic de ha esetleg eeepc-d van akkor értelemszerűen az kell. Itt találod meg mindig a legfrissebb letölthető ISO-kat: http://android-x86.moonman.dk/

3: Új VirtualBox VM készítése

Létrehozunk egy új vrituális gépet a VirtualBox-ban a "New" gombra kattintva.
Create a new VM
Új VM készítése
Az első képernyő csak duma, jöhet a "Next". Megadjuk a virtuális gép nevét pl.: kukac. Op. rendszer: Linux, Verzió: Other Linux.
VM Name and Type
Állítsd be a nevet és az op. rendszer típusát
Beállítjuk a memória méretét. 96 MByte-al már elindul de ha lehet akkor inkább minimum 256Mbyte-ot állíts be.
Allocate Memory
Memória biztosítása a virtuális környezetnek
A következőkben a virtuális háttértárat kell beállítani. Az a legbiztosabb ha létrehozol egy újat. Ha Live CD-ként akarod használni akkor szedd ki a pipát a "Boot Hard Disk" mellől.

Virtual Hard Disk Creation
VHD generálása vagy nem generális
Ok, ha az új virtuális disk létrehozását választottad meg kell adnod milyen típusú legyen. Fix méretű vagy dinamikusan változó. Felesleges fixen lefoglalni több Gbyte-ot ha úgysem használja ki a rendszer úgyhogy hagyd a dinamikus beállításon.
Choose VHD Type
Tárhely választás
Ha nem a dinamikusat választottad akkor állítsd be a kívánt méretet. Majd "Next" és "Finish".
VHD Size
Méretbeállítás
Ennyi, kész is az új VM.
Your new VM!
Az új VM.

Step 4: ISO fájl betöltése

A VM készen áll a használatra, mostmár csak egy lépés választ el a bezöldüléstől. Jobb gomb a most létrehozott VM-en a listában és "Konfigurálás". Válaszd ki a bal oldalon a "Tároló" részt. Az IDE vezérlő alatt látni fogod a VHD-t (virtuális vinyót) ha létrehoztál egyet és egy Üres nevű CD ikont, ami jelenleg üres. Választ ki a CD-t majd a jobb oldalon a CD/DVD meghajtónál a jobb szélen lévő CD ikonra kattintva válaszd a "Virtuális CD/DVD választása..." pontot. A felugró ablakban pedig válaszd ki a gépedre letöltött ISO fájlt. Majd katt az OK-ra.
Mounting the Android-x86 ISO
Az Android-x86 ISO fájl mountolása

Step 5: Bootolás

Készen vagyunk indulhat az új VM bootolása. Dupla katt a VM nevén vagy "Start" gomb. Ha ez egy újonnan telepített VirtualBox akkor több ablak is felugrik. Az első ablakban az "Automata billentyűzet-elkapás"-t magyarázza el. Van egy úgynevezett gazda-billentyű ami alapesetben a jobb oldali CTRL (persze ezt szinte bármire átállíthatod). Ha ezt lenyomod akkor visszatérsz az alap oprendszeredbe és a bill/egér páros már nem a virtuális gépet fogja vezérelni. A következő ablak figyelmeztet, hogy jelenleg nem a legnagyobb színmélységet használod a virtuális ablakban amit a megadott helyen megváltoztathatsz. A köv ablakban pedig jelzi, hogy bizony rá kell kattintanod a virtuális gép ablakára ha az egeret aktiválni akarod. Ha nem jelenne meg az egér akkor katt a VM ablak jobb sarkában található utolsó előtt ikonra jobb egérrel és katt az egér-integráció letiltására. Elsőnek lássuk a Live CD boot menüjét:
The Android-x86 boot menu
Az Android-x86 boot menüje
Ha csak egy szimpla Live Cd a célod akkor válaszd a "Live CD – VESA mode" opciót. Ezt választva szimplán egy rövid bootolás és már tudod is használni!
Android-x86 up and running!
Az Android-x86 szakít!

Step 6: Android-x86 installálása VHD-ra

Tehát mindent beállítottunk és már tudjuk is használni kivéve ha szerenéd telepíteni az Android-x86-ot a VHD-ra mivel akkor még pár lépés hátravan. Válaszd a boot menüben az "Installation – Install Android-x86 to harddisk" opciót. A következő menü jelenik meg:
Partition creation
Eljött az ideje a partíció létrehozásának
Válaszd a "Create/Modify partitions" lehetőséget, hogy elinduljon a cfdisk partíció editor.
The cfdisk partition editor
A cfdisk partíció szerkesztő
Az alsó sávon válaszd a "New" majd a "Primary" részt. Itt megkérdezi mekkora méretű legyen a partíció. Alapesetben ez a VHD teljes mérete úgyhogy csak üss egy entert. Válaszd ki a "Bootable" majd a "Write" pontokat. Gépeld be a "yes" szócskát majd enter. Kiírja a "Writing partition table to disk…" üzenetet és mostmár van egy "sda1" nevű partíciónk:
Partition created
Partíció létrehozva
Válaszd a "Quit" pontot és már vissza is ugrottunk az installáció következő lépésére. Válaszd ki az "sda1 Linux VBOX HARDDISK"-ot majd enter.
Ready to install
Felkészültünk a telepítésre
Most meg kellene formázni a partíciónkat. Válasszuk az ext3-as formátumot. Megkérdezi, hogy biztos jó az ha elveszíted a még meg sem lévő adataidat a partíción. Mondj rá egy igent.
Format the new partition
Az új partíció formázása ext3-as fájlrendszerre
Miután leformáztad szeretné telepíteni a GRUB bootloadert. Ezt ne hagyd ki! Mindenféleképp Yes a helyes válasz.
Install GRUB
GRUB boot loader telepítése
Következő kérdésnél egy szimpla nem válasz és egy pillanat alatt le is fut a telepítés vége. Ennyi, kész :D
/system read-write
A rendszer mappa írása vagy nem írása ez itt a kérdés
Az Android-x86 rendszert sikeresen installáltuk a VHD-ra! Mostmár elindíthatod az oprendszert, újraindíthatod vagy létrehozhatsz egy kamu SD kártyát. Az SD kártyát érdemes létrehozni mivel anélkül szinte mindegyik app amit fel akarsz majd tenni közli, hogy köszöni de SD nélkül nem pálya.
Mivel még az ISo fájl mountolva van ezért újraindulás után az elsőre látott Live CD-t akarunk-e vagy telepítést menü jön be. Szóval zárd be a VM-et. Válaszd ki a VM-et a listában, konfigurálás majd a már említett helyen: Tároló -> Cd ikon -> Jobb oldali CD ikon -> Lemez eltávolítása a virtuális meghajtóból. Ezután ha elindítod már a telepített Android fog megjelenni.
Android-x86 installed
Az Android-x86 települt és kész az indulásra!

Összegzés és továbbiak:

Ne felejtsd el az egér integrációt ha nem jelenne meg az egered. A gazdabillentyűvel tudsz visszatérni a saját oprendszeredbe. Az Androidis Back gomb az Esc billentyűre aktiválódik, a Home a Windows gombhoz van kötve, míg a Menü a menü gombhoz.

Biztos szeretnél telepíteni majd progikat is az Android-x86 alá, mint említettem az ARM rendszer hiánya miatt csak bizonyos appokat tudsz telepíteni. Ezen az oldalakon olyanokat találsz amik szinte biztosan futnak:
http://www.freewarelovers.com/android
http://andappstore.com/AndroidApplications/
Forrás:
http://androidspin.com/2011/01/24/howto-install-android-x86-2-2-in-virtualbox/
http://www.android-x86.org/